Feladatterv fenykepezogepek

A Miau Wiki wikiből

Tartalomjegyzék

Forrás

http://miau.gau.hu/oktatas/2010osz/pa.xls

A tervezett alkalmazás/megoldás címe

Közelítőleg hasonló tudású és árkategóriájú fényképezőgépek összevetése hasonlóságelemzéssel.

A feladat előtörténete

Hamarosan szeretném lecserélni a több éves és elhasználódott fényképezőgépemet, amihez a hasonlóságelemzést "hívtam" segítségül. Azért kerestem nagy adatbázissal rendelkező oldalt, mert szinte az összes márkából megtalálható készülékeket feltünteti az árakkal együtt, abból az osztályból ahonnan én szeretnék vásárolni.

A feladat megoldás jelenlegi helyzete és ennek értékelése

A legtöbb internetes oldalon ahol fényképezőgépek forgalmazásával is foglalkoznak, van lehetőség némi összehasonlításra. Viszont általában csak két, maximum három tipust lehet egyszerre összevetni, ezért ez nem ad átfogó képet a hasonló készülékekről. Hasonlóságelemzéssel sokkal több készülék tulajdonságait és ár-teljesítmény értékét nézhetjük meg. Ha a hasonlóságelemzést nem ismerném valószínüleg azt a módszert választottam volna, hogy a vizsgált készülékek adatlapját a böngészőmben külön-külön lapon nyitnám meg. Így vetném össze a különböző tulajdonságaikat, mert így viszonylag gyorsan, egymás után meg lehet nézni az egyes készülékek összehasonlítani kívánt adatait. Ezzel a módszerrel valószínüleg az ár és a kamera tulajdonságai a döntésben a legfontosabb tényezők, hiszen ezek vannak leginkább kiemelve az oldalakon. Ezek alapján a legnagyobb felbontású kamerával felszerelt készüléket választanám aminek ára is elfogadható számomra. Ez a Nikon Coolpix S700.

A tervezett megoldás adatvagyonának bemutatása (ANYAG)

Objektumok (sorok)

A vizsgálat során 6 különböző készüléket hasonlítottam össze amelyek a közel hasonló tulajdonságok és ár alapján kerültek kiválasztásra.

1. Canon Digital Ixus 950IS

2. Casio Exilim Pro EX-FH20

3. Nikon Coolpix S700

4. Olympus FE-190

5. Olympus MJU 1200

6. Panasonic DMC-FS20

Attribútumok (X, Y oszlopok)

Az attribútumok kiválasztásánál az volt a döntő szempont, hogy mely tulajdonságok számszerűsíthetők és összehasonlíthatók. Ennek okán kellett kihagyni például a képminőséget ami ugyan fontos szempont számomra, de nagyon nehéz lenne számszerűsíteni.

X1-Érzékelő (Megapixel)

X2-Kijelző mérete (inch)

X3-Optikai Zoom (X)

X4-Digitális Zoom (X)

X5-Leghosszabb záridő (másodperc)

X6-Vakuerősség (méter)

X7-Listaár (Forint)

A feladat által érintett célcsoportok

Mindenki érintett aki új fényképezőgépet szeretne vásárolni, és ezzel a módszerrel szeretné a kiválasztott termékeket összevetni, kiválasztani magának árban vagy ár-érték arányban a legmegfelelőbbet. Valamint annak is hasznos lehet akit érdekel egy ilyen fajta megközelítése a kiválasztás folyamatának.

A feladat megválaszolása kapcsán várható hasznosság

A hat darab gép hasonlóságelemzése során felállított rangsorok alapján gyorsan és átláthatóan meghatározható az ár-érték arány, és megfigyelhetjük, hogy az egyes tulajdonságok mennyire mérvadóak a készülékek árában. Ezek jelentősen megkönnyítik a választást és jobb döntés születhet a kiválasztással kapcsolatban.

A saját megoldás bemutatása (MÓDSZER)

1. Adatok munkalap létrehozása-alapadatok.

2. Privot munkalap létrehozása-Privot tábla létrehozása az alapadatokból kimutatásvarázslóval.

3. OAM+COCO munkalap létrehozása-Primer adatokat tartalmazó objektum-attribútum mátrix létrehozása, ez alapján a rangsor tábla elkészítése a sorszám függvénnyel.

4. A lépcsők tábla a Solver segítségével történt, annak kimeneti eredményeit tartalmazza.

5. A COCO táblázat a Lépcsők tábla adataiból jött létre amihez az FKERES függvényt használtam.

Az eredmények értelmezése (EREDMÉNY)

Az eredményeket a COCO táblázat végén lévő Eltérés(%) és az ez alapján hozott itélet oszlop tartalmazza. Ennek függvényében olcsó az a készülék amelynek ára a becsült árszintnél kevesebb, drága pedig az amelynek ára magasabb a becsült értéknél.


-Két készülék esetében eltérés nem mutatkozott(Olympus MJU 1200, Casio Exifilm Pro EX-FH20), ezért ezek arányosnak tekinthetők.

-A becsléshez képest olcsó készülékek: Nikon Coolpix S700, Panasonic DMC-FS20

-A becsléshez képest drága készülékek: Canon Digital Ixus 950IS, Olympus FE-190

Az elemzés győztese a Panasonic DMC-FS20, mivel a becsült értékéhez képest ez a legolcsóbb.

Ajánlások megfogalmazása (KÖVETKEZTETÉS)

Ezen módszer segítségével jól látható, hogy melyik fényképezőgépet érdemes megvenni, illetve melyek azok amelyeknek jobb az ár-érték aránya. Azonban mindenki más szempontot tart fontosnak ezért a végső döntés és a vásárlás előtt érdemes a végső eredményen kívül a rangsorokat valamint az egyes tulajdonságok fontosságát és súlyát is figyelembe venni. Nekem az ár a legmeghatározóbb ezért valamelyik olcsóbb készülék mellett tenném le a voksomat.

Az információ többletérték lehetőségének levezetése (VITA)

Mindenképpen célravezető hasonlóságelemzést végezni, ugyanis így nem csak egy-egy tulajdonság hanem a teljes ár-érték alapján tudunk választani, mivel ez a módszer komplexebb képet ad a készülékekről, ellentétben a fent már említett hagyományos összehasonlítással.

Lépcsős függvény átforgatása szakértői rendszerként értelmezhető táblázatba

Kapcsolódó, ill. konkurens megoldások, dokumentumok

nyilatkozat és kitöltési segédlet

Személyes eszközök