Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium
Agrárszaktanácsadás

Dr. Gundel János, Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet, 2053 Herceghalom T/F: 23-319 133

MALACOK TAKARMÁNYOZÁSA A SZOPTATÁS ALATT ÉS A VÁLASZTÁSKOR

Az ún. prestarter takarmány, amelyet a választás előtt kell etetni, gyakorlatilag tejhelyettesítőnek tekinthető és gyakran tápszer minőségű. Jellemző komponensei: tejpor (20�40 % is lehet), hőkezelt gabona és fullfat magok (pl. szója vagy repce), extrahált darák, állati eredetű fehérjék, növényi vagy állati zsírok és természetesen vitaminok, ásványi anyagok, hozamfokozók valamint esetenként gyógyszerek.

(F A gyógyszerrel kiegészített takarmányok gyártását és etethetőségét külön rendelet(ek) szabályozzák. Ha valamilyen ok miatt erre van szükség, forduljon állatorvoshoz!)

A választást, amint arról már korábban szó volt, a malacok különböző életkorában lehet végrehajtani, célszerűen a 28�35. napos korban. Mind a malacok, mind a koca életében egy jelentős mozzanat, jelentős hatása van az állatok további életére. Néhány javaslat a választás zökkenőmentes végrehajtásához:

KOCÁK:

� a választás napján teljes víz és takarmány megvonás,

� a 2. naptól fokozatosan emelhető, mind az ivóvíz, mind a takarmány mennyisége,

� a víz kb. a választás utáni 4., a takarmány kb. a 7. napon érheti el az ad libitum mennyiséget. (Bővebben lásd a "Kocák takarmányozása" c. fejezetben)

MALACOK:

� törekedni kell arra, hogy a malacok minél előbb, de legkésőbb a választás tervezett időpontja előtt egy héttel, megkezdjék a szilárd takarmányfelvételét. Ennek célja, hogy a takarmány aktivizálja az emésztőenzimek termelődését és így a tej megvonása után az emésztőrendszer átállása a szilárd takarmányra minél könnyebben megtörténjen. Célszerű a kutricába egy tálcát helyezni és arra mindennap frissen, kis mennyiségű takarmányt tenni (természetesen azt, amit a malacok a választáskor is enni fognak). A maradék takarmányt mindennap el kell távolítani (kidobni, esetleg idősebb állatokkal feletetni), mert gyorsan romló komponenseket tartalmaz!

� a választás napján korlátozni kell a malacok takarmányfelvételét, majd az adagot fokozatosan emelve, kb. a 7. napon lehet elérni az ad libitum mennyiséget. Ennek oka az, hogy a választást követő 2�3. napon, a fellépő éhség érzet miatt, különösen a nagyobb (a több tej fogyasztása miatt fejlettebb), de természetesen a kisebb malacok is, hajlamosak túlenni ("bezabálni") magukat, ami az emésztőrendszer túlterheléséhez, ennek következményeként hasmenés kialakulásához, és ez végső esetben elhulláshoz, de mindenképpen a teljesítmények csökkenéséhez vezet. (A nem kívánatos hatások kivédéséhez segítséget jelenthet, az állatorvosi konzultáció mellett etetett, valamelyik Lactobacilus kultúrából gyártott készítmény).

(F Arra kell számítani, hogy minél jobban tejel egy koca � minél több az egy malacra jutó tej mennyisége � annál kevésbé szoknak rá a malacok a száraz takarmányra, tehát annál nagyobb a veszélye a választást követő, az előbbiekben ismertetett (hasmenéses) megbetegedésnek)

� a stressz hatások csökkentése érdekében, amennyiben mód van rá, a választás után célszerű a malacokat, még legalább egy hétig, az ellető kutricában hagyni (vagyis a kocát elvinni) és csak azután áttelepíteni őket a malacnevelőbe.

A 42 NAPOS VÁLASZTÁSRÓL

Elsősorban a kevésbé igényes technológiákban (továbbá a "kezdő" sertéstartóknak) javasolható.

Előnyei:

� a malacok 9�12 kg-os élősúlyban (fejlettebben) választhatók,

� a kocatej mennyiségének rohamos csökkenése miatt, a malacok már jobban hozzászoknak a száraz takarmány fogyasztásához, az emésztőrendszer már jobban adaptálódott hozzá, a választás kisebb kockázattal hajtható végre,

� a koca szaporító szerveinek regenerálódása erre az időre csaknem befejeződik, könnyebb az újra termékenyítés,

� biztosan nincs szükség "prestarter" takarmányra, egyfázisú takarmánnyal lehet a malacokat felnevelni.

Hátrányai:

� a "legdrágább" épület, az ellető kihasználhatóságának romlása,

� a koca kihasználás (forgó) csökkenése,

� a szoptatás alatti nem kielégítő takarmányfelvétel, a hosszabb szoptatási idővel együtt, a koca nem kívánatos kondíció leromlásához vezethet.

A választást ugyanúgy kell végrehajtani, mint a 4�5 hetes választás esetében, azaz az első néhány napon a takarmány adagolni kell. A helyesen végrehajtott választás után, a kocák, várhatóan egy héten belül ivarzani fognak és újra termékenyíthetők (vagy búgathatók).

A MALACOK IVÓVÍZ ELLÁTÁSA A SZOPTATÁS ÉS A VÁLASZTÁS IDEJÉN:

a malacok folyadék igénye meglehetősen nagy, éppen ezért ivóvizet a második hetes kortól, de legkésőbb a száraz takarmány adagolásának kezdetétől biztosítani kell (a tej mennyiségének csökkenésével arányosan növekszik a vízigény),

� növeli a vízigényt a túl nagy (a nyári esetleg a fűtéssel elért) meleg, valamint az istállótér viszonylag kis relatív páratartalma,

� a várható átlagos vízfelvétel ebben az életkorban 6�8 liter/kg sz.a.. Ennek megfelelően a várható napi tényleges vízfelvétel (a tejen kívül):

hét

1

2

3

4

5

víz, g

480

570

620

690

815

� az itató lehet

csészés � a malacok könnyebben tanulnak meg inni,

szopókás � higiénikusabb

� az itatót célszerű kb. 20 cm magasra szerelni (jó, ha magasság könnyen állítható), ha magasabbra kerül, akkor szükséges egy kiegészítő "fellépőke" beállítása, ami egyben elősegíti a vízzel való takarékosságot (kevesebb játék).

F MIKOR VAN SZÜKSÉG TEJPÓTLÓ TAKARMÁNYRA?

� ha a kocának kevés a teje (vagy pl. több malaca van, mint csecsbimbója),

� ha a koca beteg,

(F Mindkét esetben szokásos eljárás a malacok dajkásítása. Ebben az esetben különösen figyelemmel kell lenni arra, hogy a malacok biztosan hozzájussanak a kolosztrumhoz. A súly alatt � <  kb. 0,80 kg � született malacokkal, csak különleges okok (pl. értékes tenyészállat jelölt) miatt érdemes foglalkozni. A dajkásítás csak akkor lesz eredményes, ha azt nagy körültekintéssel, gondosan végzik el. Figyelni kell, többek között, a fogadó koca és malacainak kondíciójára, a malacok számára és mindenekelőtt életkorára. Csak azonos korú alomhoz szabad dajkásítani!)

� ha valamely ok miatt, még a "prestarter"-nél is jobb minőségű, különleges takarmányt kell etetni.

ÁTK Herceghalom 1999 november